Deze website maakt gebruikt van javascript. Zonder javascript in te schakelen zult u de website niet optimaal kunnen gebruiken.

Blog: Ad weet wat

Chasse Patate

Vandaag staat weer een rit door het middengebergte gepland. Misschien ziet u de chasse patate wel vandaag.

Als een groepje renners voor de grote groep rijdt, is dat de kopgroep. Wanneer zo’n groepje gevormd gaat worden, heb je meestal een aantal renners die het proberen. Ze rijden dan plotseling veel sneller dan de grote groep (demarreren) en proberen voorsprong te krijgen. Als er ééntje gaat, dan proberen anderen in het wiel mee te komen. Ik heb al eerder verteld dat ‘in het wiel zitten’ minder energie kost.

Soms wil de groep niet dat er een kopgroep komt en rijden ze er weer achter aan, zodat het verschil weer teniet wordt gedaan. Soms, als er renners willen wegrijden die niet goed in het algemeen klassement staan, laat de grote groep ze gaan.

Nu komt het voor dat een renner graag in een kopgroep wil rijden die dag, maar hij net de ontsnapping heeft gemist. Hij rijdt dan nog in de grote groep. Zo’n renner kan dan besluiten om alleen naar de kopgroep toe te rijden. Hij moet dan een grote inspanning, een ‘chasse’ doen. Hij probeert soms kilometers lang de koplopers in te halen. Dat kost hem heel veel kracht. Als het lukt, is het goed, maar als het mislukt is het Chasse Patate. Een hoop kracht verbruikt voor niets.

Gepubliceerd op: 13-07-2012 voor Tour de France 2012