Deze website maakt gebruikt van javascript. Zonder javascript in te schakelen zult u de website niet optimaal kunnen gebruiken.

Blog: Ad weet wat

Barrage maken

Dit ziet u bijna nooit op de tv. Toch komt het vaak voor bij wielerwedstrijden. Als er een kopgroep weg is, met renners uit een aantal verschillende ploegen, mogen de ploegleiders met hun auto’s achter de kopgroep gaan rijden. Verder rijden er auto’s van de jury en soms auto’s van sponsoren achter de kopgroep aan. Ook rijdt er altijd een aantal motoren met fotografen en verslaggevers mee, kortom er rijdt een hele sliert auto’s en motoren achter de koplopers.

Als het peloton meer dan 1 minuut achter de kopgroep rijdt, is er niets aan de hand. Maar als de voorsprong kleiner wordt, zou het peloton bijna de laatste van de sliert auto’s raken. Het is dan makkelijk voor het peloton om de koplopers weer in te halen. Dan moet er barrage gemaakt worden, dat wil zeggen, de auto’s en motoren moeten stoppen en langs de kant van de weg gaan staan. Ze moeten het peloton laten passeren. En weer achter het peloton gaan rijden. De jury geeft aan wanneer er barrage gemaakt moet worden en iedereen moet luisteren. Anders wordt hij of zij uit de volgerskaravaan gehaald, krijgt een boete en mag niet meer meerijden.

Gepubliceerd op: 15-07-2012 voor Tour de France 2012